RAPORT. Cifre cutremurătoare. Oamenii aceștia se confruntă cu o nesiguranță alimentară acută. Se vorbește inclusiv de „limita foamei” sau mai grav

RAPORT. Cifre cutremurătoare. Oamenii aceștia se confruntă cu o nesiguranță alimentară acută. Se vorbește inclusiv de „limita foamei” sau mai grav
135 de milioane de persoane din 55 de state și teritorii s-au confruntat cu o nesiguranță alimentară acută
Publicat: 23/04/2020, 09:08

Cea mai recentă ediție a raportului global anual privind crizele alimentare indică faptul că, la finele anului trecut, 135 de milioane de persoane din 55 de state și teritorii s-au confruntat cu o nesiguranță alimentară acută (IPC/CH nivelul 3 sau mai sus).

În plus, în 2019, în cele 55 de state și teritorii afectate de crize alimentare care se regăsesc în raport, 75 de milioane de copii aveau tulburări de creștere, iar 17 milioane au suferit de malnutriție.

„Acesta este cel mai înalt nivel de nesiguranță alimentară severă și malnutriție documentat de Rețea (n.r. – Rețeaua globală împotriva crizelor alimentare), de la prima ediție a raportului din 2017”, se menționează într-o informare UNICEF remisă Gândul.ro.

În plus, tot anul trecut, nu mai puțin de 183 de milioane de persoane au fost clasificate ca fiind în condiții de stres alimentar (IPC/CH nivelul 2) – la limita foamei acute, cu risc de alunecare în situația de criză alimentară sau mai grav (IPC/CH nivelul 3 sau mai sus) dacă s-ar confrunta cu șocuri sociale sau economice precum pandemia COVID-19.

Mai mult de jumătate (73 de milioane) din cele 135 de milioane de persoane care fac obiectul raportului trăiesc în Africa, 43 de milioane trăiesc în Orientul Mijlociu și Asia, iar 18,5 milioane locuiesc în America Latină și Caraibe.

Principalii factori care au stat la baza tendințelor analizate în raport au fost conflictul (factorul-cheie din cauza căruia 77 de milioane de persoane se confruntă cu insecuritate alimentară acută), condițiile meteorologice extreme (34 de milioane de persoane) și turbulențele economice (24 de milioane).

O alianță internațională formată din agenții ONU, organizații guvernamentale și neguvernamentale, având drept scop eliminarea principalelor cauze ale foametei extreme, a publicat marți, 21 aprilie 2020, o nouă ediție a Raportului global anual privind crizele alimentare.

Nesiguranța alimentară acută se atestă atunci când o persoană se află în incapacitatea de a consuma alimente adecvate și astfel își pune viața sau mijloacele de trai în pericol imediat. Aceasta se bazează pe sisteme recunoscute la nivel internațional pentru măsurarea foamei extreme, cum ar fi Cadrul integrat al clasificării securității alimentelor (IPC) și Cadre Harmonisé. Este mai severă/ diferită de foamea cronică, raportată anual în Raportul ONU privind Securitate Alimentară și Nutriția la nivel mondial. Foamea cronică este atunci când o persoană nu este în măsură să consume suficientă hrană pe o perioadă îndelungată pentru a menține un stil de viață normal, activ.

Rețeaua globală împotriva crizelor alimentare urmărește o mai bună legătură, integrare și îndrumare a inițiativelor, parteneriatelor, programelor și proceselor de politici existente pentru a aborda durabil cauzele principale ale crizelor alimentare.

Raportul global privind crizele alimentare este publicația principală a Rețelei globale și este facilitat de Rețeaua de Informații privind Securitatea Alimentară (FSIN). Raportul este rezultatul unui proces analitic bazat pe consens care implică 16 parteneri internaționali umanitari și de dezvoltare: Comité Permanent Inter-Etats de Lutte contre la Sécheresse dans le Sahel (CILSS), Uniunea Europeană (UE), Rețeaua sistemelor de avertizare timpurie a foametei (FEWS NET), Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Clusterul pentru securitatea alimentară globală, Clusterul global pentru nutriție, Cadrul integrat al clasificării securității alimentelor (IPC), Autoritatea Interguvernamentală pentru Dezvoltare (IGAD), Institutul Internațional de Cercetare în domeniul Politicii Alimentare (IFPRI), Sistemul de Integrare Central – Americană (SICA), Comunitatea pentru Dezvoltarea Africii de Sud (SADC), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Programul Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite (PAM), Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) și Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR).

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Tags:
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”